Η ψυχοθεραπεία είναι μία στοχοκατευθυνόμενη θεραπευτική διαδικασία που συμβαίνει μεταξύ του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Αποσκοπεί στη προαγωγή της ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας, στη διαχείριση συναισθημάτων, στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και διαταραχών, καθώς και στην ενίσχυση της λειτουργικότητας, της αυτογνωσίας, και συνειδητότητας του ατόμου. Αυτό γίνεται μέσω του διαλόγου, της συζήτησης. Σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, το άτομο αφουγκράζεται τον εαυτό του, αναζητά απαντήσεις, διερευνά λύσεις, αποδεσμεύεται από σκέψεις που δεν το εξυπηρετούν, και εν τέλει διεκδικεί ένα πιο λειτουργικό, ισορροπημένο, και χαρούμενο τρόπο ζωής.
Οι όροι «Συμβουλευτική» και «Ψυχοθεραπεία» είναι συχνά συνώνυμοι. Αν και η λέξη «Συμβουλευτική» παραπέμπει στη παροχή έτοιμων συμβουλών και λύσεων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η διαφορά μεταξύ τους είναι πράγματι δυσδιάκριτη, ωστόσο θα λέγαμε ότι η Συμβουλευτική αφορά σε αιτήματα σχετικά βραχύχρονα, που χρήζουν μία λύση περισσότερο πρακτικής φύσεως, όπως η βελτίωση σχέσεων και επικοινωνίας, η λήψη αποφάσεων, ή η διαχείριση κρίσεων.
Η ανάγκη για ψυχοθεραπεία συνηθέστερα προκύπτει όταν νιώθουμε ότι για οποιοδήποτε λόγο έχουμε επέλθει σε αδιέξοδο – όταν διαπιστώνουμε ότι τόσο οι δυνάμεις μας, όσο και οι άνθρωποί μας, μοιάζουν να μην αρκούν για να βγούμε από αυτό και να εντοπίσουμε τις λύσεις και απαντήσεις που απεγνωσμένα αναζητάμε. Βέβαια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί εξίσου πολύτιμη και για όσους δεν βρίσκονται σε μία κατάσταση που επείγει, ωστόσο νιώθουν ότι «διψάνε» να κατανοήσουν πληρέστερα τον εαυτό τους, τις δυνάμεις τους, τα τρωτά τους σημεία, τη πηγή των χρόνιων και συνήθως επίμονων δυσκολιών τους. Βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Αν ναι, η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει σημαντικά. Στη τελική, το ερώτημα του αν χρειάζεστε, μπορείτε, και θέλετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, είναι κάτι που μόνο ο εαυτός σας μπορεί να απαντήσει, σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Υποστηρίζω ανθρώπους με άγχος, καταθλιπτικά συμπτώματα, με διαταραχές προσωπικότητας και διάθεσης, με θέματα αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, και με ανάγκη για όρια και βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας. Απευθύνομαι επίσης σε άτομα που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή (coaching). Συνεργάζομαι ατομικά τόσο με ενήλικες όσο και με εφήβους άνω των δεκαπέντε ετών.
Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μία συνεδρία, και είναι όλα καλοδεχούμενα. Συνήθως παίρνει τη μορφή συζήτησης. Το θέμα της εξαρτάται κυρίως από τον θεραπευόμενο, ο οποίος καθορίζει το ρυθμό και τη διάρκειά του. Μέσα σε μία συνεδρία, σας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσετε ελεύθερα και ανεμπόδιστα για οτιδήποτε σας απασχολεί. Tίποτα από τη συμπεριφορά ή τα λεγόμενά σας δεν αξιολογείται ως «σωστό» ή «λάθος», ως «λίγο» ή «πολύ». Πού και πού αναδύονται έντονα συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Είναι αναμενόμενα και αποδεκτά – καλωσορίζονται όλα εξίσου. Ο δικός μου ο ρόλος δεν είναι να κρίνω ή να αξιολογώ, αλλά να σας ακούω και να σας συνοδεύω σε αυτό που έχετε να πείτε, με ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή. Ενίοτε μοιράζομαι τις δικές μου εκτιμήσεις για αυτά που ακούγονται, προσφέροντας έτσι ευκαιρίες πληρέστερης κατανόησης του εαυτού σας.
Η επαγγελματική ιδιότητα του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή δεν μου δίνει τη δυνατότητα για συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής. Θα μπορούσα να σας κατευθύνω στη λήψη φυτικών σκευασμάτων φαρμακείου, ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω σε βάθος την ακριβή τους επίδραση σε οργανικό ή ψυχολογικό επίπεδο. Συνεπώς, αν υπάρχει σχετικό αίτημα ή ανάγκη, θα πραγματοποιείται με δική σας ευθύνη. Αν υπάρχει ανάγκη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής, θα σας ενθάρρυνα να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο. Προσωπικά συνεργάζομαι με ψυχίατρο, στην οποία θα μπορούσα και να σας παραπέμψω.
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στη ψυχοθεραπεία. Μία από αυτές ονομάζεται προσωποκεντρική, την οποία και εφαρμόζω. Στη προσωποκεντρική προσέγγιση, ο θεραπευτής στοχεύει στην οικοδόμηση μίας θεραπευτικής σχέσης που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, την άνευ όρων αποδοχή, την εμπιστοσύνη, και την ισοτιμία. Είναι η σχέση που φέρνει την αλλαγή. Ο ψυχολόγος δεν στέκεται ως ειδικός ή αυθεντία – ο ρόλος του δεν είναι να δίνει συμβουλές ή να κατευθύνει, διότι αναγνωρίζει ότι οι απαντήσεις που αναζητά το άτομο βρίσκονται ήδη μέσα του. Το «πρόβλημα» είναι ότι δεν βρίσκεται σε επαφή μαζί τους – βρίσκεται σε κατάσταση «ασυμφωνίας». Όταν όμως σχετιζόμαστε αληθινά με ένα άλλο πρόσωπο (τον θεραπευτή) που στέκεται αυθεντικά δίπλα μας, μας καταλαβαίνει και μας αποδέχεται άνευ όρων, το έμφυτο δυναμικό μας για ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση απελευθερώνεται. Έτσι, σταδιακά, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας μεταμορφώνεται για να «χωρέσει» τις πραγματικές μας ανάγκες (τις οποίες έως τώρα αγνοούσαμε ή αρνούμασταν), αλλά και τη διεκδίκηση αυτών, όντας πλέον αποδεσμευμένοι από προσωπεία και αξίες που δεν μας εξυπηρετούν.
Το Coaching ξεκινά εκεί που τελειώνει η Ψυχοθεραπεία. Απευθύνεται σε ανθρώπους στοχοκατευθυνόμενους και ψυχικά λειτουργικούς, που δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν ή να κατανοήσουν το παρελθόν, το τραύμα τους, ή να επεξεργαστούν σε βάθος αρνητικά συναισθήματα. Αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία προσωπικής εξέλιξης που επικεντρώνεται στο μέλλον, το όραμα, τη λύση, και το αποτέλεσμα. Μέσα από συγκεκριμένα μοντέλα, εργαλεία και τεχνικές, ο πελάτης στοχάζεται και σχεδιάζει το πλάνο της αλλαγής του, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προσωπικές του δεξιότητες. Αυτό γίνεται με πλήρη ουδετερότητα και χωρίς κάποια συγκεκριμένη συμβουλή ή καθοδήγηση από τη μεριά του Coach – αντίθετα ίσως με τη κοινή γνώμη.
Η διάρκεια τόσο μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας όσο και μιας συνεδρίας coaching, είναι ακριβώς 60 λεπτά, ενώ η συνηθέστερη συχνότητα και για τις δύο υπηρεσίες είναι 1 φορά τη βδομάδα. Στη ψυχοθεραπεία, όταν οι ανάγκες του ατόμου φαίνονται να είναι εξαιρετικά επείγουσες, θα προταθεί η συχνότητα των 2 φορών τη βδομάδα. Όποια και να είναι η συχνότητα, είναι σημαντικό οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται την ίδια ώρα και μέρα που έχουν συμφωνηθεί κάθε φορά, προκειμένου να διατηρείται η δέσμευση του θεραπευόμενου/πελάτη και η συστηματικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας.
Η διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεργασίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς εξαρτάται από το αίτημα και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και κάποια χρόνια. Αντιθέτως, η διάρκεια μίας συνεργασίας coaching είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένη, καθώς το πλαίσιο διαφέρει από εκείνο της ψυχοθεραπείας. Μία coaching συνεργασία συνήθως διαρκεί γύρω στους 4 μήνες.
Υποχρεούμαι από τη δεοντολογία της επαγγελματικής μου ιδιότητας να σέβομαι και να διατηρώ το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα οποιασδήποτε πληροφορίας αποκαλύπτεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον θεραπευόμενο/πελάτη μου. Προσωπικά τη θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Οι μόνες περιπτώσεις που το απόρρητο θα χρειαστεί να διαρρηχθεί, είναι είτε έπειτα από τη συναίνεση του ίδιου του θεραπευόμενου/πελάτη (ή των νομικά υπεύθυνων για αυτόν ή αυτήν), είτε στη περίπτωση που φανεί ότι ο θεραπευόμενος αποτελεί ή πρόκειται να αποτελέσει κίνδυνο για τον εαυτό του ή/και για άλλους.
Ο καλός φίλος ή η καλή φίλη είναι ένας άνθρωπος αξιόπιστος, πάνω στον/ην οποίο/α μπορούμε να βασιζόμαστε, και που γνωρίζουμε ότι πάντα θα βρίσκεται πλάι μας, τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα. Η διαθεσιμότητα και οι συμβουλές τους είναι συχνά πολύτιμες. Ωστόσο, οι φίλοι ερμηνεύουν γεγονότα μέσα από τις δικές τους αξίες, εμπειρίες, και πεποιθήσεις. Μία φιλική συμβουλή ή καθοδήγηση όχι μόνο μπορεί να μην μας ταιριάζει, αλλά δεν ενισχύει και το δικό μας δυναμικό για αναζήτηση και εύρεση προσωποποιημένων λύσεων. Οι φίλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τον άλλον ως μοναδικότητα, ως ανεξάρτητη, υποκειμενική ύπαρξη, ή να μπορούν να δείχνουν συμπόνια και κατανόηση, όσο αδιανόητη και να είναι η ιστορία μας. Αυτό από μόνο του εμποδίζει όχι μόνο τον εντοπισμό αλλά και την υλοποίηση θεραπευτικών στόχων. Μία σαφώς πλαισιωμένη θεραπευτική σχέση επιτρέπει στο άτομο να ακούσει καθαρά την αλήθεια του, ώστε να εντοπίσει και να επιλύσει τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που πλέον δεν τον/την εξυπηρετούν. Να βιώσει βαθιά και ουσιαστική ψυχική αλλαγή.
Είναι αλήθεια ότι το να επισκέπτεται κανείς έναν ψυχολόγο έχει υπάρξει ιστορικά ένα σημαντικό θέμα ταμπού. Στη ψυχοθεραπεία, παρόλο που το άτομο μπορεί να διανύει μία λιγότερο ή περισσότερο δύσκολη περίοδο στη ζωή του, δεν αντιμετωπίζεται ως «προβληματικό» ή «διαταραγμένο», αλλά ως απολύτως ικανό να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του. Ως υπηρεσία, δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ψυχοπαθολογίας και ενδεχομένως να χρειαστεί λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Απευθύνεται εξίσου σε ανθρώπους που επιθυμούν να ενισχύσουν την αυτογνωσία και συνειδητότητά τους, που απλά θέλουν να βάλουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους σε μία σειρά, που λαχταρούν μία πιο ισορροπημένη και οριοθετημένη καθημερινότητα, γεμάτη υγεία, ευεξία, ενδιαφέρον, κίνητρο.
Αν και μπορεί να υπάρχει μία αλήθεια στη παραδοχή ότι ως άνθρωποι είμαστε παντοδύναμοι, ότι είμαστε απόλυτα ικανοί να διαχειριστούμε μόνοι μας όλους και όλα, αρκετά συχνά, τα προσωπικά μας βιώματα ή ο κόσμος στον οποίο ζούμε, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να τα «βγάλουμε πέρα» μόνοι μας. Έρχεται η στιγμή που αναγνωρίζουμε την ανάγκη για βοήθεια - χωρίς αυτό να αναδεικνύει κάποια προσωπική μας αδυναμία ή ανεπάρκεια, αλλά απλά και μόνο τη θνητότητά μας ως ανθρώπινα όντα. Εδώ, ο στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι να αποτελέσει μία σχέση εξάρτησης που θα υπονομεύσει την αυτονομία και αυτοκυριαρχία σας. Ο στόχος είναι να αποτελέσει μία σχέση ενδυνάμωσης, που θα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητά σας και τη σχέση με τον εαυτό και τις δυνάμεις σας, ούτως ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για μία αυτόνομη και χαρούμενη ζωή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα μπορούσατε μόνη/ος σας να αναζητήσετε λύση στα θέματα που σας απασχολούν. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία σας δίνει την ευκαιρία για μία προσέγγιση εξατομικευμένη στη δική σας προσωπικότητα, ανάγκες και αντοχές. Σας δίνει την ευκαιρία να ακουμπήσετε τις σκέψεις σας σε έναν άλλον άνθρωπο, ο οποίος θα σας ακούσει με ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή.
Η ψυχοθεραπεία είναι μία στοχοκατευθυνόμενη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε από κοινού με τον θεραπευόμενο προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ο στόχος ή οι στόχοι (αν είναι πολλοί) είτε προϋπάρχουν, είτε ανακαλύπτονται στη πορεία, είτε αναπλαισιώνονται, και η πορεία προς την εκπλήρωσή τους συνήθως δεν είναι ευθεία ή γραμμική. Όπως και να έχει, η ψυχοθεραπεία λήγει όταν διαπιστωθεί από τον θεραπευόμενο (ή ενίοτε και από τον ίδιο τον ψυχολόγο) ότι οι στόχοι που τέθηκαν στη συνεργασία έχουν πλέον επιτευχθεί, και ότι είναι πλέον έτοιμος/η να πορευθεί στη ζωή ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας τα εφόδια που έχει προσκομίσει.
Αν θελήσετε να ακυρώσετε ή να αλλάξετε το ραντεβού σας, θα χρειαστεί να ενημερώσετε σχετικά τουλάχιστον 24 ώρες πριν την συμφωνημένη ώρα και μέρα του ραντεβού. Διαφορετικά, στις περισσότερες περιπτώσεις το ραντεβού θα χρεώνεται κανονικά. Ομοίως, αν θελήσετε να κανονίσετε ένα έκτακτο ή επιπλέον ραντεβού, θα χρειαστεί να ενημερώσετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν την επιθυμητή ώρα και μέρα του νέου ραντεβού. Διαφορετικά, το ραντεβού δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα της σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με μετρητά, με πιστωτική/χρεωστική κάρτα μέσω POS, ή με online κατάθεση μέσω web banking ή και IRIS (μεταξύ διαφορετικών τραπεζών). Προς το παρόν συνεργάζομαι με τις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, και Eurobank. Για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και για κάτοικους εξωτερικού χωρίς λογαριασμό στις προαναφερθείσες τράπεζες, υπάρχει η δυνατότητα online πληρωμής μέσω Stripe (για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stripe.com).